середу, 13 січня 2016 р.

Рукоділля

Рукоділля … В одному слові сказано так багато! Це творчість, мистецтво, арт-терапія, натхнення, магія, самореалізація… Як багато ще асоціацій може виникнути! А скільки емоцій відчуваєш, коли берешся за рукоділля.
У наш час замість слова «рукоділля» модно вживати англійський еквівалент «hand made» — «зроблений власними руками». А взагалі історія рукоділля почалася багато століть тому. Наші предки використовували речі, зроблені власноруч, не як просто прикраси, а як обереги. Жінки часто збиралися разом за роботою, мріяли, співали, сміялися, створюючи тим самим сприятливу атмосферу. У підсумку річ, виготовлена з любов'ю і радістю, вбирала в себе цю позитивну енергетику та наповнювалася захисною силою.
Творчість краще всього знімає агресію і роздратування. Ці енергії просто несумісні. Тільки наростаюча хвиля рукоділля по всьому світу змусила шукати причину. Чому? У магазинах надлишок товарів. Часу все менше у зайнятих людей. Життя прискорюється, ускладнюється, кризи. А вся Європа і Америка відроджує автентичні ремесла. І в 2011 році хендмейд оголошений наймоднішою течією. Виробляються навіть дорогі речі, стилізовані під «ручну роботу». Чому? Робити всім нічого? А люди, виявляється, підсвідомо шукають спосіб вижити, зберегтися як вид. Тому що автоматизована, комп'ютеризована робота задіює одні і ті ж зони людського мозку. І заробляючи все більше грошей, ми деградуємо і хворіємо. 
Змінюються часи, змінюються покоління, їхні уподобання та погляди, змінюються одяг і прикраси. Але залишаються віковічні традиції, які єднають нас із нашими пращурами. Ці традиції є історією нашої країни, історією окремої родини, історією кожної людини. 

З кожним днем число людей, охочих займатися рукоділлям, зростає. Можна сказати, що зараз спостерігається справжній бум на вироби, зроблені своїми руками. Пригадуються бабусині секрети та винаходяться нові техніки рукоділля... 

1 коментар: